Followers

Friday, June 11, 2010

Selamat Pengantin Baru Kepada Kekandaku Yang Tersayang

Posted by Mohamad Mustakim Bin Sarmuji at Friday, June 11, 2010


Assalamualaikum kepada kekandaku yang diingati selalu. Semoga sihat belaka bersama keluarga tersayang. Hanya dalam beberapa ketika sahaya, abang akan dianugerahkan dengan keluarga baru.
 Semoga Allah akan membantu kekanda dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang anak kepada ibubapa, abang kepada adik beradik,menantu kepada keluarga mertua, suami kepada wanita yang belum pernah disentuh bak bidadari yang belum pernah disentuh oleh jin dan manusia.
Hidup berumahtangga ini penuh dengan nikmat dan niqmah. Hanya inayah dan taufiq  Allah sahaja yang dapat mengatasi segalanya. Batasan kemampuan manusia itu adalah terhad. Keinginan menjadi suami yang mithali kepada isteri dan anak-anak memerlukan pelbagai sokongan, dorongan dan tunjuk ajar daripada mereka yang lebih mengetahui hal keadaan.

ISTERI adalah KUNCI KEBAHAGIAAN RUMAHTANGGA. Imbas semula asal usul kejadian manusia, Allah menciptakan Hawa sebagai teman hidup Adam apabila Adam mengadu dirinya keseorangan dan kesepian di dalam syurga. Sebab itu lah juga, hukamak mengatakan sebaik-baik perhiasan dunia ialah wanita solehah.

Wanita solehah ialah wanita yang menunaikan segala perintahNya dan meninggalkan segala laranganNya dan jika wanita itu adalah isteri, beliau adalah isteri yang taat kepada suaminya selagi si suami tidak menyuruh beliau melakukan kemaksiatan kepada Allah dan tidak melarangnya daripada melakukan suruhan Allah Yang Maha Esa.
Jadinya, Kebahagiaan rumahtangga memang sesuatu yang diidam-idamkan oleh setiap insan. Apabila sepasang mempelai diijabkabulkan, mereka didoakan oleh banyak pihak supaya bahagia ke anak cucu. Namun bukan setiap orang yang mengidami kebahagian berjaya memperolehinya.

               Walaupun kita tidak dapat menerangkan dengan jelas apa erti kebahagian, namun ramai daripada kita yang bersetuju bahawa sesebuah keluarga dikira bahagia kiranya setiap ahli keluarga merasa puas, tenang dan tenteram dalam banyak ketika.

                 Ramai manusia yang berhajat kepada kebahagiaan rumahtangga telah berusaha untuk mencapainya dengan berbagai cara. Ada orang yang merasakan rumahtangga akan bahagia jika mereka mempunyai banyak wang atau harta. Lalu, dia berhempas pulas mencari wang sehingga dia dan ahli keluarga tiada masa lagi untuk merasai kebahagiaan daripada apa yang mereka kumpulkan.                   Ada pula sebahagiannya berpendapat, sesebuah keluarga akan bahagia kiranya ia tertegak atas dasar cinta yang lahir dari saling kenal mengenali. Menurut mereka, dengan keluar bersiar-siar dan pengenalan dengan lebih dekat dengan bakal teman hidup mereka, mereka akan lebih memahami di antara satu sama lain, dan berhagia pada masa hadapan.
Jadi, apakah yang kekanda akan tentukan dengan keadaan selepas perkahwinan? Tetapi memilih untuk nikah dengan menjadikan Allah sebagai matlamat dan tujuan pernikahan itulah jalan yang paling terbaik dalam menuju syurga abadi. Bercintalah sehingga ke syurga. Tidak dinafikan wahai kekandaku  dalam alam ini, kita akan diuji dengan pelbagai dugaan dan ujian. Yakinlah kesemua itu adalah untuk meningkatkan iman dan amal. Seorang suami ada kelebihan dan kelemahan. Begitu juga dengan isteri. Maka dengan itu, kata kunci yang terbaik adalah saling memahami dan bertolak ansur.
Rasanya hiba dan sedih juga meninggalkan kekanda yang banyak menyimpan nostalgia. Lucu, kelekar, marah ( sekejap sangat ), tangisan, cubit-cubitan. Biarlah ia kekal dalam ingatan ini.
Adinda menaqalkan daripada Ustazah Bahiyah tentang 8 tips keluarga bahagia:
8P Tip kebahagian rumahtangga
1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.
2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.
3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.
4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.
5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.
6. P keenam membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.
7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.
8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.
                Tidak dilupakan kepada kekandaku yang dihormati tentang hukum hakam pernikahan dari awal akad nikah, persoalan toharah wanita, haid, nifas, dan sebagainya. Suka untuk adinda peringatkan mengenai satu perkara yang jika dilakukan secara bersungguh-sungguh atau bermain nescaya, hukum tetap akan terlaksana. Tala, ruju' dan nikah. Awasilah dan berhati-hati daripada menyebut 3 perkara ini supaya di hari kemudian tidak akan menyesal.
                Jadi rasanya cukup sampai sini dahulu nukilan daripada adinda. Sebelum itu, adinda sekeluarga ingin mengucapkan selamat pengantin baru dan semoga berkekalan hingga ke anak cucu. Seronoknya kalau adinda sekeluarga dapat melihat sendiri upacara aqad nikah, kenduri walimatulurus dan sebagainya, tapi apakan daya qudrat kami. Kalau jadi Iron Man ke, Superman ke, boleh lah terbang terus balik Malaysia. Hahaha.  Masa kenduri itu, banyakkan selawat yer. Jangan putus2. Doa pon kena bagi selalu. InsyaAllah selamat dunia akhirat. Oklah. Insyirah dah menangis nie. Ok. Kirim salam kami pada family dan keluarga kak Intan. Assalamualaikum.

3 comments on "Selamat Pengantin Baru Kepada Kekandaku Yang Tersayang"

Anonymous said...

semangat :P

Fakeh on June 23, 2010 at 11:43 PM said...

KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

ainhany on June 24, 2010 at 7:58 AM said...

salam ziarah

syukur dan slamat dapat kakak ipar dan bertambah org baru dlm family
bertuahnya abang dapat ucap dan doa dari seorg adik...dgn pesanan yg sebaiknya ..
semuga abg mampu memacu rmahtangga " bainati jannati"...amin :)

Post a Comment

Ulama'

Blogger Tricks Habib Omar Dr.Yusuf
Dr.Wahbah Zuhaily Dr.Ramadhan Buoti Harun Yahya Darul Ifta' darussyifa' PUM

Tolabah

pmram PMRAM Hewi PMRAM MyMaqaz umi Pahang Perak Johor Terengganu Melaka Pulau Pinang Dumyat Mansourah Damanhur eKPKM Kedah Medic Permaya

Akhbar

Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK

Tv Online

tvkltan tvpas tvceramah RTM tv3 tv7 8TV tv9 tvseries
 

Mohamad Mustakim Bin Sarmuji Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez