Followers

Sunday, January 10, 2010

Rizab Antarabangsa BNM pada 31 Disember 2009

Posted by Mohamad Mustakim Bin Sarmuji at Sunday, January 10, 2010


Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia berjumlah RM331.3 bilion (bersamaan dengan USD96.7 bilion) pada 31 Disember 2009. Paras rizab pada 31 Disember 2009 telah mengambil kira pengurangan nilai rizab disebabkan oleh pelarasan suku tahunan penilaian semula pertukaran asing berikutan pengukuhan ringgit berbanding dengan kebanyakan mata wang utama pada suku keempat. Paras rizab ini memadai untuk membiayai 9.8 bulan import tertangguh dan ialah 4.1 kali hutang luar negeri jangka pendek.

Bagi keseluruhan tahun 2009, rizab antarabangsa meningkat sebanyak RM13.9 bilion, disebabkan oleh lebihan akaun semasa yang berterusan dan aliran masuk bersih pelaburan portfolio. Selain itu, keuntungan terkumpul daripada penilaian semula pertukaran asing pada tahun 2009 berjumlah RM10.7 bilion, mencerminkan pengukuhan beberapa mata wang utama berbanding dengan ringgit, terutamanya pada tiga suku pertama tahun 2009.

Rizab antarabangsa Malaysia yang tetap boleh guna dan tiada halangan untuk menggunakannya dijangka terus berada pada paras yang menggalakkan pada tahun 2010. Ekonomi global yang dijangka terus pulih akan menyokong lebihan perdagangan Malaysia serta aliran masuk pelaburan langsung asing. 
Sumber: BNM

0 comments on "Rizab Antarabangsa BNM pada 31 Disember 2009"

Post a Comment

Ulama'

Blogger Tricks Habib Omar Dr.Yusuf
Dr.Wahbah Zuhaily Dr.Ramadhan Buoti Harun Yahya Darul Ifta' darussyifa' PUM

Tolabah

pmram PMRAM Hewi PMRAM MyMaqaz umi Pahang Perak Johor Terengganu Melaka Pulau Pinang Dumyat Mansourah Damanhur eKPKM Kedah Medic Permaya

Akhbar

Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK

Tv Online

tvkltan tvpas tvceramah RTM tv3 tv7 8TV tv9 tvseries
 

Mohamad Mustakim Bin Sarmuji Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez