Followers

Monday, March 1, 2010

Kejayaan Kerajaaan PR Selangor Mula Menyerlah

Posted by Mohamad Mustakim Bin Sarmuji at Monday, March 01, 2010

Semalam akhbar-akhbar tempatan memberi ruang utama kepada Perdana Menteri apabila beliau mengumumkan yang negara telah pulih dari krisis ekonomi yang berpunca dari krisis kewangan global. Malaysia dijangka mencatatkan pertumbuhan yang teguh pada tahun 2010 ini. Jangkaan ini berpunca dari petunjuk memberangsangkan dari keluaran dalam negara kasar untuk suku keempat 2009 apabila berjaya mencatatkan pertumbuhan 4.5%.

Ini berbanding penguncupan -1.2% bagi suku ketiga tahun yang sama.

Menurut PM Malaysia juga terus menerima pelaburan langsung asing (foreign direct investment, FDI). Pada suku keempat, aliran masuk kasar FDI meningkat kepada RM7.2 bilion (S3 09: RM6.7 bilion). Sejumlah besar pelaburan tersebut adalah untuk sektor perkilangan dan perkhidmatan.

Sebagai rakyat Malaysia sudah tentulah kita turut berbangga dengan pencapaian ini. Pastinya perkembangan positif ini adalah sumbangan dari pelbagai pihak bukan sekadar mereka yang berperanan di pusat malah sumbangan dari kerajaan-kerajaan negeri juga tidak kurang besarnya.

Semalam juga sebenarnya terbit berita berhubung pencapaian di Selangor yang diumumkan oleh EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Selangor Teresa Kok, namun tidaklah mendapat ruang yang besar sebagaimana PM. Malah ada akhbar yang tidak melaporkan langsung.

Menurut Teresa jumlah pelaburan disektor perindustrian di negeri Selangor meningkat lipat kali ganda tahun 2009. Sasaran RM4bilion yang disasarkan kerajaan negeri bagi tahun itu telah melebihi jangkaan apabila jumlah yang direkodkan mencecah RM6.76 bilion.

Kerajaan Selangor turut berjaya mencatatkan bilangan projek perindustrian yang tertinggi dalam negara bagi tahun 2009 iaitu 278 projek yang mana 182 darinya merupakan projek baru. Selain itu Selangor juga mencatatkan peluang pekerjaan terbesar dalam negara iaitu sejumlah 22,753 pekerjaan baru!

Pelaburan asing terbesar datangnya dari Singapura dengan 20 projek baru di Selangor berjumlah RM350 juta, mencipta 1,180 peluang pekerjaan bagi anak tempatan. Ini diikuti dengan Jepun sebanyak 17 projek bernilai RM309 juta mencipta 728 peluang pekerjaan. Amerika Syarikat walaupun hanya mempunyai 6 projek di Selangor tahun lalu namun negara itu merupakan pelabur terbesar dengan jumlah pelaburan sebanyak RM1.7 bilion.

Tidakkah pencapaian ini membuktikan kemampuan dan kebolehan kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat? Tidakkah ini memberi petanda bahawa kombinasi kepimpinan PAS, PKR dan DAP di bawah teraju Tan Sri Khalid Ibrahim berkeupayaan memacu ekonomi Selangor dan membawa kesejahteraan kepada rakyatnya, walaupun baru diuji?

Siapa kata hanya BN boleh?

Angka-angka ini terbit bertepatan dengan ulangtahun kedua kerajaan negeri Pakatan Rakyat pada 8 Mac 2010 ini. Dengan pencapaian ini dan lain-lain pencapaian disektor pertanian, pembangunan, kebajikan, agama, sosial dan sebagainya saya yakin rakyat Selangor tidak mahu menoleh ke belakang lagi selepas ini. Teruslah memberi keyakinan pada Pakatan Rakyat semoga cita-cita melahirkan sebuah negeri Selangor yang maju, bersih dan berkebajikan akan dapat dicapai dan dinikmati oleh semua.

Sumber : RoslanSms

0 comments on "Kejayaan Kerajaaan PR Selangor Mula Menyerlah"

Post a Comment

Ulama'

Blogger Tricks Habib Omar Dr.Yusuf
Dr.Wahbah Zuhaily Dr.Ramadhan Buoti Harun Yahya Darul Ifta' darussyifa' PUM

Tolabah

pmram PMRAM Hewi PMRAM MyMaqaz umi Pahang Perak Johor Terengganu Melaka Pulau Pinang Dumyat Mansourah Damanhur eKPKM Kedah Medic Permaya

Akhbar

Harakah keadilan TranungKite tkodaily detikdaily PahangDaily suarakampus Malaysiakini Metro beritaharian NST utusan jazeera jazeera MyKKK

Tv Online

tvkltan tvpas tvceramah RTM tv3 tv7 8TV tv9 tvseries
 

Mohamad Mustakim Bin Sarmuji Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez